Gíslason: You earn it

F.C. Københavns kant, Rúrik Gíslason, har slået sit navn fast. Men det tog tid. Da islændingen skiftede OB ud med F.C. København i efteråret 2012, blev han overrasket over niveauet i storklubben. Og så tog han arbejdshandskerne på.

”Det er på et internationalt niveau. Jeg har spillet i England, og standarden i F.C. København lever helt op til det.”

Præcis ét år er gået, siden 25-årige Rúrik Gíslason skiftede OB’s stribede trøje ud med F.C. Københavns hvide. Karrieren har ført ham over Belgien som 15-årig, tilbage til Island og en tur til engelske Charlton, inden han havnede i Odense. Han er vant til at skifte klub.

Men da Gíslason kom til hovedstaden, blev han alligevel overrasket.

”Jeg troede ikke, springet fra OB til F.C. København ville være så stort. Man får lidt mere snor som OB-spiller, hvis man laver fejl, og jeg skulle to-tre gear op for at kunne bidrage med noget til holdet,” siger han afdæmpet.

”Misforstå mig ikke. OB er en professionel klub med gode forhold, men det hele er bare større i FCK. Her er meget mere pres på, og det skal man altså lige vænne sig til.”

Rúrik Gíslason har en bestemt attitude på banen. Han er aggressiv og gennembrudsfarlig – og står i kontrast til den type, man møder efter træning. Her er han mere stille, næsten tilbageholdende. Og det erkender han blankt.

”Egentlig er jeg en type, som gerne vil råbe højt, men jeg er også lidt genert. Du skal gøre dig fortjent til respekt fra de andre spillere, så de gider høre efter. You earn it,” siger den tidligere anfører på Islands U-17, U-19 og U-21 landshold.

”Du skal have gjort det godt, før du får lov til at ’pisse på de andre’,” fastslår han.

Mange i PARKEN har bemærket, at Rúrik Gíslason har været et af lyspunkterne i et svært efterår. Og han tilskriver opbakningen fra lægterne en stor del af sin personlige succes.

”Fansene gør dig bedre. Og jeg synes, de har støttet mig rigtig flot i år. Som gennembrudsspiller skal man have lov til at lave nogle fejl, og her er det vigtigt, at man har opbakning fra tribunerne. Så har man ti gange mere benzin på tanken,” forklarer han og tilføjer, at man nok lige skal accepteres, når man kommer direkte fra en anden dansk klub.

”Jeg har kunnet mærke, at fansene har sunget Igor Vetokeles navn fra første dag, mens de måske har haft lidt sværere ved at stå bag mig. Men det har ændret sig vildt meget fra starten af denne sæson,” siger han.

Rúrik Gíslason gør selv meget ud af at være mødekommende; at svare folk på Facebook og tale med dem, som henvender sig.

”Jeg synes, det er vigtigt at behandle fansene godt, for det får man tilbage. Følelser betyder rigtig meget i fodbold,” siger han, inden han siger farvel med et lidt genert smil.

Han ligner en mand, der glæder sig til fremtiden.

Denne artikel var i F.C. Københavns kampprogram til opgøret mod OB den 22. september.